Palenta je jeftino jelo koje svi umeju da naprave. Glavni sastojci su voda i kukuruzno brašno, a ostale namirnice možete da dodajete po želji. Sada napravite palentu sa namazom od tunjevine i možete uživati u odličnom obroku i kada postite.
Sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 1,5 l vode
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika suvog začina
- 20 g putera
Za namaz:
- 240 g tunjevine u biljnom ulju
- 1 bareno jaje
- 100 g putera
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašika iseckanog crnog luka
- 1 kašičica senfa
- 50 g iseckanih zelenih maslina
Priprema:
Namaz od tunjevine: Puter penasto umutite, a jaje i tunjevinu usitnite, pa sve sjediniti. Dodajte pavlaku, senf i masline. Dobro izmešajte i ohladite.
Palenta: U ključalu vodu dodajte maslinovo ulje i suvi začin. Posudu sklonite s vatre, pa uz stalno mešanje dodajte kukuruzno brašno. Dodajte parmezan, dobro promešajte, pa vratite na vatru i kuvajte još 2-3 minuta. Vruću palentu sipajte u pleh i ohladite. Ohlađenu palentu istresite na dasku, isecite na kocke, pa prepecite na puteru. Na tople kocke od palente stavljajte po kašičicu namaza od tunjevine.