PALENTA SA TUNJEVINOM: Ovo Srbi stalno jedu za doručak, ali sa ovim namazom je još bolji

Palenta sa namazom od tunjevine postaće vaš omiljeni obrok.

Shutterstock

Palenta je jeftino jelo koje svi umeju da naprave. Glavni sastojci su voda i kukuruzno brašno, a ostale namirnice možete da dodajete po želji. Sada napravite palentu sa namazom od tunjevine i možete uživati u odličnom obroku i kada postite. 

Sastojci:

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 1,5 l vode
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika suvog začina
  • 20 g putera

Za namaz:

  • 240 g tunjevine u biljnom ulju
  • 1 bareno jaje
  • 100 g putera
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašika iseckanog crnog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 50 g iseckanih zelenih maslina

Priprema:

Namaz od tunjevine: Puter penasto umutite, a jaje i tunjevinu usitnite, pa sve sjediniti. Dodajte pavlaku, senf i masline. Dobro izmešajte i ohladite.
Palenta: U ključalu vodu dodajte maslinovo ulje i suvi začin. Posudu sklonite s vatre, pa uz stalno mešanje dodajte kukuruzno brašno. Dodajte parmezan, dobro promešajte, pa vratite na vatru i kuvajte još 2-3 minuta. Vruću palentu sipajte u pleh i ohladite. Ohlađenu palentu istresite na dasku, isecite na kocke, pa prepecite na puteru. Na tople kocke od palente stavljajte po kašičicu namaza od tunjevine.