Palenta ili kačamak je staro srpsko jelo koje su naše bake često pravile za doručak tako što u ključalu vodu dodaju kukuruzno ili projino brašno. Kačamak se obično služio uz sir ili kajmak.
Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica soli
- 400 ml vode
- oko 200 g čeri paradajza
- oko 4 čena belog luka (neljušten)
- 6 kašika kukuruzne palente
- oko 100 ml pavlake za kuvanje
- sir po ukusu
Priprema:
Čeri paradajz i beli luk posoliti, preliti uljem i staviti da se peče oko 15 minuta na 200 stepeni. Vodu posoliti i staviti da vri pa dodati palentu i skuvati mešajući .Skloniti sa šporeta pa dodati pavlaku pa još minut vratiti na ringlu.Zatim sipati u činije kuvanu palentu (možete izmrviti malo i sira) pa sipati čeri paradajz i beli luk iscediti preko .Prijatno!!!
Recept poslala Tanja Đorđević
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus