Palenta ili kačamak je staro srpsko jelo koje su naše bake često pravile za doručak tako što u ključalu vodu dodaju kukuruzno ili projino brašno. Kačamak se obično služio uz sir ili kajmak.

Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica soli
  • 400 ml vode
  • oko 200 g čeri paradajza
  • oko 4 čena belog luka (neljušten)
  • 6 kašika kukuruzne palente
  • oko 100 ml pavlake za kuvanje
  • sir po ukusu

Priprema:

Čeri paradajz i  beli luk posoliti, preliti uljem i staviti da se peče oko 15 minuta na 200 stepeni. Vodu posoliti i staviti da vri pa dodati palentu i skuvati mešajući .Skloniti sa šporeta pa dodati pavlaku pa još minut vratiti na ringlu.Zatim sipati u činije kuvanu palentu (možete izmrviti malo i sira) pa sipati čeri paradajz i beli luk iscediti preko .Prijatno!!!

Recept poslala Tanja Đorđević