Originalna italijanska fokača

Fokača je toliko ukusna da možete da je jedete za užinu, ali i uz glavni obrok umesto hleba.

Shutterstock

Sastojci:

  • 80 g brašna
  • 130 ml + 3 pune kašike + 1 kašičica hladne vode
  • 1/4 kašičice kvasca
  • 1 kašičica meda
  • 30 g + 1 puna kašika + 1 kašičica brašna
  • 1 kašika vode (sobne temperature)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 puna kašika ulja
  • ruzmarin za posipanje

Pogledajte video kako se pravi fokača: 

This browser does not support the video element.

Recept za originalnu italijansku fokaču  Instagram/betweenespressoandprosecco

Recept za originalnu italijansku fokaču:

Za fokaču, dan ranije pomešajte brašno, hladnu vodu, kvasac i med. Pokrijte i ostavite na radnoj površini 4 sata, a zatim stavite u frižider preko noći. Viljuškom ili rukama umešajte ostatak brašna, vodu, so i ulje. Nije potrebno da mesite smesu, samo malo promešajte. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Počnite da se razvlačite i savijate testo, a zatim ga savijte prema sredini. Ponovite ovo 3 puta svakih 15-20 minuta. Testo će biti vlažno i lepljivo.

Stavite ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da odstoji 1,5 do 2 sata. Zagrejte rernu na 220 ° C. Malo namažite vrhove prstiju uljem i napravite rupice po testu. Dodajte malo soli i pecite 6 minuta na donjoj rešetki (tako da donji deo bude hrskav). Izvadite, dodajte svež ruzmarin i vratite u rernu na srednju rešetku na dodatnih 8-10 minuta ili dok ne porumeni (proverite da ne zagori). Odmah izvadite na rešetku za pečenje i ostavite da se ohladi 10-ak minuta pre nego što isečete.

Ukoliko vam se dopada ovaj recept možete i da kombinujete i dodajete različite sastojke, pa tako napravite i fokaču sa maslinama.

Pročitajte i kako se pravi fokača punjena pršutom i sirom.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Brioš punjen karamelom i orasima  Instagram/celia_oeg/cltures_sucre

StvarUkusa