Bakin tradicionalni recept za cicvaru: Kremast i topao doručak koji vraća u detinjstvo

Pogledajte kako da spremite cicvaru po bakinom receptu. Ovaj tradicionalni doručak će vas vratiti u detinjstvo.
recept-srpska-jela-proja-kacamak-cicvara-belmuz-tradicionalna-jela-popara Foto: Profimedia/Shutterstock

Nema ništa lepše od mirisa domaće cicvare koja se širi kuhinjom ujutru. Ovo tradicionalno balkansko jelo, kremasto i bogato, pravi se od kukuruznog brašna, mleka i sira, i savršen je izbor za doručak ili laganu večeru. Svaka kašika podseća na jutra provedene kod bake, dok se uz topli obrok uživa u mirisu i teksturi koja se lagano razliva po tanjiru.

Cicvara je jednostavna za pripremu, od malo sastojaka, ali njen ukus je pun i raskošan. Bilo da je jedete samu ili uz dodatak nekog mlečnog proizvoda (kiselo mleko, sir, jogurt), ova kremasta poslastica uvek donosi osećaj domaće topline i sitosti.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: doručak

Porcije/Količina: 4 porcije

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme prženja: 20 minuta

Ukupno vreme pripreme: 25 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 120 g kukuruznog brašna
  • 300 ml mleka
  • 300 ml vode
  • 200 g sitnog sira
  • 1 kašika svinjske masti
  • so po ukusu

Priprema:

1. korak: Grejanje vode i mleka

U šerpu sipajte mleko i vodu, dodajte so i zagrejte do ključanja.

2. korak: Dodajte mast

Ubacite mast i mešajte dok se potpuno ne rastopi.

3. korak: Dodajte brašno

Smanjite vatru na srednju jačinu i postepeno dodajte brašno, neprestano mešajući da se ne rastvore grudvice. Mešajte oko 8 minuta dok cicvara ne postane gusta i ne počne da se odvaja od dna šerpe.

4. korak: Dodavanje sira

Dodajte sir i mešajte dok se potpuno ne istopi i sjedini.

5. korak: Serviranje

Sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 2–3 minuta. Poslužite toplo, uz kiselo mleko, jogurt ili još sira.

Ako vam treba još ideja za doručak, isprobajte najbolje uštipke po bakinom receptu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.