Cicvara je starinsko jelo koje je nastalo na Durmitoru kao božićna čast. Sprema od kukuruznog brašna i kajmaka, a po želji može da se prelije medom. Kao prilog poslužite krompir ili hleb, a ako gostu poslužite cicvaru i pred njim nasečenu crnogorsku pršutu, to predstavlja najveću moguću čast.Sastojke za čuveni specijalitet ima skoro svaka kuća, a priprema uopšte nije teška.
- Sastojci:
- 200 ml vode
- 200 ml mleka
- 400 g kajmaka
- 80-100 g kukuruznog brašna
Priprema:
Mleko i vodu pomešajte, pa kuvajte dok ne proključa. Zatim dodajte kajmak i promešajte. Ponovo stavite da se kuva, ali na manjoj temperaturi i dodajte brašno. Kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne, a to je oko 10 minuta. Probajte, ako nije slano dosolite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus