Recept za palentu je nastao na severu Italije, a ovo ukusno jelo se često sprema kada kod kuće nemate ništa. Iako je priprema jednostavna, a sastojci jeftini, ipak možete da napravite greške pri kuvanju. Po originalnom receptu se sprema sa vodom, ali mnogi misle da će joj ukus biti bolji ako je kuvate sa mlekom ili bujonom. U nastavku teksta saznajte kako da napravite palentu po receptu italijanskih baka, a ovako pripremljena uspeva baš svaki put.
1) Kuvajte sa vodom
Uvek je kuvajte sa vodom jer će ona omogućiti da se lakše apsorbuje so i da se ukus kukuruza iz palente ili brašna jače oseti, dok to sa mlekom ili bujonom nije slučaj.
2) Pravilna razmera sastojaka
Kada želite da napravite savršeno ukusnu palentu potrebno je da koristite 4 šolje vode, 1 šolju palente i 1 šolju mleka. Ovo je dovoljna količina palente za 4 osobe. Odnos je 1:5, a jedna šolja vode se menja šoljom mleka.
3) Mešanje palente
Prema tradiciji palenta se meša samo drvenom varjačom i to u smeru kazaljke na satu. Nije striktno da se pridržavate ovog pravila, tako da palentu možete da mešate kako vama odgovara.
4) Dodavanje začina i sastojaka
Kada ste sve pripremili na redu su začini. Kako je u osnovi palenta kukuruz, potrebno je mnogo soli, a možete da dodate i malo bibera. Takođe, možete da dodate i malo ruzmarina, kao i parmezana. Poslednja dva sastojka su po želji, ali daće poseban šmek palenti.
Pročitajte i recept za palentu:
Sastojci:
- 1 šolja palente
- 1 šolja vode
- 1 šolja mleka
- 1/3 šolje parmezana
- 3 kašike putera
- so i biber
Recept za originalnu palentu:
U šerpu sipajte vodu i posolite. Kada proključa dodajte palentu, pa kuvajte na tihoj vatri, uz neprestano mešanje. Posle 10 minuta probajte palentu da vidite da li je omekšala. Sipajte mleko u palentu, pa je pobiberite i nastavite da kuvate, uz neprestano mešanje. Kuvajte još 10 minuta dok ne dobijete kremastu i glatku smesu. Nakon toga dodajte rendani sir i kuvajte uz mešanje dok se ne istopi. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte puter, pa mešajte dok se i on ne istopi. Ako je potrebno još malo začinite.
Pročitajte i ovo: Palenta torta sa medom i jogurtom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu
Kupice od zapečenog pire krompira