Palenta je jelo koje je nastalo u severnoj Italiji, a nekada se služilo tako što se stavi na sto, pa svako kašikom uzima koliko hoće. Danas od palente možete da pripremate štapiće (kao pomfrit), da joj dodajte različite nadeve... Poznati italijanski kuvar je podelio recept za palentu sa pečurkama koja je jako ukusna i poprilično jeftina.
Palenta se pravi od kukurznog brašna koje ne sadrži gluten, pa je ono pogodno i za osobe sa alergijama, kao i za malu decu. Nju možete da pripremite na 2 načina, a svaki je jednostavan.
Prvi način za pripremu palente
U lonac sipajte 3,5 šolje vode. Nakon toga sipajte malo ulja i prstohvat soli. Kada provri, smanjite temepraturu na minimum i spajte jendu šoljicu palente. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike.
Drugi način za pripremu palente
U šerpu sipajte litar i po vode, pa dodajte kašiku soli. Kada voda provri dodajte 500 g palente. Ona će ostati na površini, pa drvenom varjačom napravite rupu i ostavite da se tako kuva na srednjoj temperaturi. Posle izvesnog vremena palenta će se stopiti s vodom i to je znak da je spremna za jelo.
Pročitajte i ovo: Koja je tajna najukusnije palente
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus