Hrskavi palenta štapići za grickanje su hrskavi spolja, ali meki i kremasti u iznutra. Izgledaju kao štapiči i serviraju se sa ljutim sosom i majonezom za umakanje. Možda ćete želeti da napravite i palentu sa jajima. Evo kako da napravite hrskave palenta štapiće za grickanje!
Sastojci:
- 1 kašičica soli
- 125 g instant palente, plus dodatak za posipanje
- 30 g neslanog putera
- 30 g parmezana, sitno narendanog
- Ulje za prženje
- Majonez za serviranje (opciono)
Recept za hrskave palenta štapiće za grickanje
Skuvajte palentu
Za hrskave palenta štapiće pleh obložite papirom za pečenje. U tiganju na srednjoj vatri prokuvajte 500 ml vode, posolite i umešajte palentu. Kuvajte, mešajući drvenom kašikom, 4-5 minuta dok se ne zgusne i ne odvoji od ivica tiganja. Sklonite sa vatre i umešajte puter, sir i malo crnog bibera. Sipajte palentu u obložen pleh, raširite i ostavite dok se ne ohladi.
Isecite palentu na štapiće
Okrenite palentu na dasku i isecite na 24 pravougaona zrnasta štapića. Pospite zrna nekuvane palente u plitku činiju, a zatim umočite štapiće u zrna da ih prekrijete. Stavite ih na poslužavnik i držite u frižideru dok ne poželite da ih servirate.
Pržite štapiće
Zagrejte dovoljno ulja i pržite palenta štapiće u serijama, 3 minuta dok ne postanu hrskavi i zlatni. Ocedite na kuhinjskom papiru, pa poslužite sa sosom i, ako želite, malo majoneza. Uživajte u palenta štapićima!
Pročitajte kako se pravi LAŽNA PICA OD PALENTE
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus