Hrskavi palenta štapići za grickanje su hrskavi spolja, ali meki i kremasti u iznutra. Izgledaju kao štapiči i serviraju se sa ljutim sosom i majonezom za umakanje. Možda ćete želeti da napravite i palentu sa jajima. Evo kako da napravite hrskave palenta štapiće za grickanje!
Sastojci:
- 1 kašičica soli
- 125 g instant palente, plus dodatak za posipanje
- 30 g neslanog putera
- 30 g parmezana, sitno narendanog
- Ulje za prženje
- Majonez za serviranje (opciono)
Recept za hrskave palenta štapiće za grickanje
Skuvajte palentu
Za hrskave palenta štapiće pleh obložite papirom za pečenje. U tiganju na srednjoj vatri prokuvajte 500 ml vode, posolite i umešajte palentu. Kuvajte, mešajući drvenom kašikom, 4-5 minuta dok se ne zgusne i ne odvoji od ivica tiganja. Sklonite sa vatre i umešajte puter, sir i malo crnog bibera. Sipajte palentu u obložen pleh, raširite i ostavite dok se ne ohladi.
Isecite palentu na štapiće
Okrenite palentu na dasku i isecite na 24 pravougaona zrnasta štapića. Pospite zrna nekuvane palente u plitku činiju, a zatim umočite štapiće u zrna da ih prekrijete. Stavite ih na poslužavnik i držite u frižideru dok ne poželite da ih servirate.
Pržite štapiće
Zagrejte dovoljno ulja i pržite palenta štapiće u serijama, 3 minuta dok ne postanu hrskavi i zlatni. Ocedite na kuhinjskom papiru, pa poslužite sa sosom i, ako želite, malo majoneza. Uživajte u palenta štapićima!
Pročitajte kako se pravi LAŽNA PICA OD PALENTE
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom