Zapečeni paradajz i jaja sa bosiljkom, ljutom paprikom i parmezanom je lagano i sočno jelo koje će vam prijati više nego testo za večeru. Možda ćete želeti da napravite i sataraš sa jajima, lagani obrok. Evo kako se pravi zapečeni paradajz i jaja sa bosiljkom, ljutom paprikom i parmezanom!

Sastojci:

  • 400 g paradajza, isečenog
  • 5 čenova belog luka, sitno isečenih
  • ½ veze bosiljka, grubo iseckanih listova
  • 4 kašike maslinovog ulja, plus još za prelivanje
  • 4 jajeta
  • ½ kašičice pahuljica ljute paprike
  • 30 g vegetarijanskog tvrdog sira ili parmezana u italijanskom stilu, rendanog
  • Hrskavi hleb za posluživanje

Recepti za zapečeni paradajz i jaja sa bosiljkom, ljutom paprikom i parmezanom

14:46
Korak 1

Zagrejte rernu

Za zapečeni paradajz i jaja sa bosiljkom, ljutom paprikom i parmezanom, agrejte rernu na 170°C. Ređajte paradajz u vatrostalnu posudu. Stavite beli luk, dodajte tri četvrtine bosiljka, zatim maslinovo ulje. Začinite solju i biberom.

14:49
Korak 2

Pecite paradajz

Pecite paradajz oko 20 minuta dok ne omekša i ne pretvori se u neku vrstu sosa.

14:49
Korak 3

Ubacite jaja

Izvadite posudu iz rerne i kašikom napravite 4 džepa na površini paradajza. U svaki razbijte po jedno jaje. Začinite jaja, a zatim pojačajte vatru na 200°C. Pokrijte vatrostalnu, vratite u rernu i pecite 6-8 minuta dok belanca ne postanu neprozirna, ali žumanca još uvek budu tečna.

14:50
Korak 4

Servirajte

Izvadite posudu iz rerne, a zatim pospite preostali bosiljak, pahuljice ljute paprike i sir. Prelijte sa malo ulja i poslužite uz hrskavi tost. Uživajte u zapečenom paradajzu i jajima sa bosiljkom, ljutom paprikom i parmezanom.

Pročitajte kako da napravite poširano jaje i salatu od mladog krompira sa hrskavom slaninom

BONUS VIDEO

TikTok/eattastedine Jaja na oko sa feta sirom

StvarUkusa/L.S.