Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, a najčešće se priprema svinjsko ili pileće. Ako ste i vi ljubitelj mesa, onda vam preporučujemo da probate i ovaj recept. Napravite svinjsko meso u slatko-kiselom sosu koje uspeva i početnicima u kuhinji. Ovako pripremljeno svinjsko meso je neverovatno sočno i ukusno, a ne oduzima puno vremena. 

Sastojci:

  • 600 g svinjskog vrata 
  • beli luk u prahu, začinska paprika
  • brašno
  • 30 g suvih pečuraka
  • 1 ljubičasti luk
  • 150 ml koka-kole
  • 1 kašika kečapa
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica šećera

Recept za svinjsko meso u slatko-kiselom sosu:

13:04
Korak 1

Marinirajte meso

Meso zasecite u obliku dijamanta, pa posolite, pobiberite, pospite začinskom paprikom i belim lukom u prahu. Lepo utrljajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira nekih 15 minuta. 

13:04
Korak 2

Ispržite meso 

Meso pospite brašnom sa obe strane, pa dobro utrljajte. Ispržite u tiganju u kojem ste zagrejali malo ulja. 

13:04
Korak 3

Napravite sos 

Izvadite meso iz tiganja, pa u isti dodajte ljubičasti luk isečen na rebarca, pa dodajte i pečurke koje ste prethodno kratko potopili u vodu. U posudi pomešajte koka-kolu, sojin sos, kečap, sirće i šećer. Lepo promešajte, pa sipajte u tiganj. Promešajte, pa vratite meso u tiganj i poklopite. Krčkajte još 15-20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Svinjsko meso u aromatičnom sosu

BONUS VIDEO: 

Instagram/healthfitnessguide_ Sočni bataci

(StvarUkusa/S.B.)