U Srbiji se za Uskrs obično sprema jagnjetina, ali ako ove godine želite da promenite, predlažemo vam super recept za svinjsko meso. Pravi se u aromatičnom sosu sa puno začina, a možete da ga služite sa pečenim mladim krompirićima. Ovako pripremljeno svinjsko meso je odličnog ukusa, a i jeftinije je od jagnjećeg. 

Sastojci:

  • 1,8 kg svinjskog buta
  • 1 kašika timijana 
  • 1 kašika ruzmarina
  • 4 čena belog luka
  • 1/2 kašičice tucane paprike
  • 2 kašike peršuna (sveže seckanog)
  • 2 mlada bela luka  
  • Za sos: 
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 150 ml bujona 
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Recept za svinjsko meso u aromatičnom sosu:

16:57
Korak 1

Napravite marinadu

Pomešajte u posudi maslinovo ulje, secaknu majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk, tucanu papriku, peršun, pa posolite i pobiberite. Dobijenom smesom lepo premažite meso. 

16:59
Korak 2

Ispržite meso

Tiganj malo nauljite, pa dobro ispržite meso sa svih strana. Ako želite možete u tiganj da dodate još čenova belog luka. 

16:59
Korak 3

Pecite svinjsko meso 

Zatim ubacite meso u tepsiju i pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta, pa skinite foliju i pecite još 20-30 minuta. Izvadite meso iz posude, pa pokrijte alu folijom i ostavite da odmori nekih 15 minuta.

16:59
Korak 4

Napravite sos

Istopite puter, pa dodajte brašno. Kratko propržite, uz neprestano mešanje, pa sipajte bujon i pavlaku za kuvanje. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa na kraju začinite po želji. Prelijte preko mesa. 

Pročitajte i ovo: Svinjsko meso u slatko-kiselom sosu

BONUS VIDEO: 

Instagram/ spunticulinari Čiken nagetsi kao iz popularnih restorana brze hrane

(StvarUkusa/S.B.)