U Srbiji se za Uskrs obično sprema jagnjetina, ali ako ove godine želite da promenite, predlažemo vam super recept za svinjsko meso. Pravi se u aromatičnom sosu sa puno začina, a možete da ga služite sa pečenim mladim krompirićima. Ovako pripremljeno svinjsko meso je odličnog ukusa, a i jeftinije je od jagnjećeg.
Sastojci:
- 1,8 kg svinjskog buta
- 1 kašika timijana
- 1 kašika ruzmarina
- 4 čena belog luka
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 2 kašike peršuna (sveže seckanog)
- 2 mlada bela luka
- Za sos:
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 150 ml bujona
- 100 ml pavlake za kuvanje
Recept za svinjsko meso u aromatičnom sosu:
Napravite marinadu
Pomešajte u posudi maslinovo ulje, secaknu majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk, tucanu papriku, peršun, pa posolite i pobiberite. Dobijenom smesom lepo premažite meso.
Ispržite meso
Tiganj malo nauljite, pa dobro ispržite meso sa svih strana. Ako želite možete u tiganj da dodate još čenova belog luka.
Pecite svinjsko meso
Zatim ubacite meso u tepsiju i pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta, pa skinite foliju i pecite još 20-30 minuta. Izvadite meso iz posude, pa pokrijte alu folijom i ostavite da odmori nekih 15 minuta.
Napravite sos
Istopite puter, pa dodajte brašno. Kratko propržite, uz neprestano mešanje, pa sipajte bujon i pavlaku za kuvanje. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa na kraju začinite po želji. Prelijte preko mesa.
Pročitajte i ovo: Svinjsko meso u slatko-kiselom sosu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem