Palentu nazivaju i "italijanskim grizom", a ovo jelo nastalo je u severnoj Italiji. Zbog jeftinih sastojaka i lake pripreme, palenta se često nalazila na trpezi u porodicama radničke klase i seljaka, a kasnije postaje popularna u celom svetu. Nekada se pravila i od pasulja i mahunarki, a tradicionlano se služila tako što se stavljala na sredinu stola ili daske.

Danas u palentu možete da dodajete različite sastojke, da je pohujete, služite kao pomfrit... Kod nas se najčešće služi sa sirom, a kako biste napravite kremastu palentu koja nije suva bitno da znate pravilan odnos sastojaka. 

Trik za savršenu palenutu je da pored vode sipate i mleko. Odnos treba da bude sledeći: 2/3 vode i 1/3 mleka i palenta po želji. Kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu. Umesto mleka možete da dodate i pavlaku za kuvanje jer je ona odlična zamena, koja će jelo učiniti savršenim. Ako postite kravlje mleko zamenite biljnim.

Pročitajte i ovo: Štapići od palente

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow Pljeskavice od kukuruza

(StvarUkusa/S.B.)