Tažin piletina je tradicionlano marokansko jelo. Kuva se u posebnoj posudi koja se u Maroku često koristi, ali može da posluži i šerpa. Tajna ovako ukusne piletine je u aromatičnoj marinadi koja je krcata mirisnim začinima. Ako volite da jedete piletinu, predlažemo vam da probate ovaj recept, jer ovako sočno meso niste skoro jeli. Ovako pripremljeno jelo služite sa hlebom.

  • Sastojci: 
  • 1,5 kg bataka
  • 1 šolja tople vode 
  • prstohvat šafrana 
  • 1 limun 
  • 1 veza peršuna 
  • 1 veza korijandera 
  • 2 velika čena belog luka
  • 2 kašičice mlevene paprike
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1/4 kašičice bibera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Za tažin:
  • 2 crna luka 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat mlevene kurkume
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • šaka zelenih maslina

Priprema: 
Pomešajte toplu vodu i šafran. Za marinadu će vam biti potrebne 2 kašike ove vode (preostalu količinu možete da čuvate u frižideru do mesec dana). Limunu isecite koru, pa unutrašnjost sitno iseckajte (koru ostavite sa strane, nemojte da bacate). U posudi pomešajte limun, seckani peršun i korijander, mleveni beli luk, slatku mlevenu papriku, kim, biber, maslinovo ulje i vodu sa šafranom. Sve dobro sjednite, pa ubacite batake i lepo uvaljajte da marinada skroz pokrije meso. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru minimum sat vremena, a najbolje je preko noći. Dno posude pokrijte rendanim crnim lukom, koji ste dobro procedili, pa posolite i pospite kurkumom. Poređajte meso preko, a marinadu koja je ostala u posudi stavite preko mesa. Poklopite i kuvajte nekih 15-20 minuta. Zatim smanjite temperaturu i kuvajte još nekih sat vremena. Malo pre nego što će jelo da bude gotovo prelijte sokom od limuna i poređajte masline, kao i koru limuna koju ste ostavili sa strane. Kuvajte nepokriveno još 15 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha

Izvor: StvarUkusa