Sarma je omiljeno jelo na našim prostorima i gotovo sve domaćice imaju svoje "male tajne" u pripremanju ovog jela. Kako sada nije sezona kiselog kupusa, možete iskoristiti obilje svežeg povrća sa pijace, među kojima je i blitva i da napravite laganiju varijantu svima omiljenog jela.
Po ovom receptu nema kuvanja na šporetu, već kada napravite sarme ona "idu" u rernu, a vi možete da obavljate i druge obaveze dok vam se ručak krčka.
Sastojci:
- 4-5 veza sveže blitve
- 400 g mlevenog mesa
- 2 glavice luka
- 2 šargarepe
- veza peršuna
- 1 šoljica pirinča
- 1 kašika brašna
- 2 kašičice aleve paprike
- 2 kašike ulja
- so, biber
Priprema:
Operite listove blitve i skinite im drške. Sipajte litar vode u dublju šerpu i pustite da provri, pa kratko probarite blitvu. Izvadite listove iz vode i ostavite da se ocede. Na ovaj način ćete ih lakše uvijati, a listovi se neće kidati. Iseckajte crni luk na sitne kockice i izrendajte šargarepu na sitno rende. Zagrejte ulje u dubljem tiganju, pa stavite luk. Kada se luk malo proprži, dodajte rendanu šargarepu i pržite još tri, četiri minuta. U to dodajte meso, začinite po ukusu, promešajte i sve zajedno dinstajte dok meso ne bude prženo, otprilike 10-ak minuta. Operite pirinač i sipajte ga u meso i povrće. Peršun sitno iseckajte, pa pospite po mesu i pirinču i sve opet promešajte.
Sipajte po kašiku fila za sarmu na listove blitve i zavijte kao što to radite i sa listom kiselog kupusa - prebacite krajeve blitve s jedne i druge strane, pa urolajte i ušuškajte krajeve. Podmažite zemljanu ili vatrostalnu činiju sa malo ulja i poređajte sarmice. Zalijte ih vodom tako da ogreznu i ubacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite ih sat vremena. Pomešajte punu kašiku brašna i kašičicu crvene mlevene paprike sa vodom, tako da napravite sos, a onda time zalijte sarmice i vratite u rernu da se krčkaju još 15-tak minuta. Servirajte ih tople uz kiselo mleko.
Izvor: Stvar ukusa