Musaka u grčkom stilu pravi se sa mešanim mlevenim mesom, krompirom i patlidžanom. Ne pravi se bešamel sos već se koristi kisela pavlaka, pa je proces pripreme mnogo kraći. Ako volite musaku možda ćete želeti da napravite i musaku sa plavim patlidžanom i mlevenim mesom. Evo i kako se pravi musaka sa krompirom, mesom i patlidžanom.
Sastojci:
- 4 krompira srednje veličine
- 3 kašike ulja
- 1 crveni luk, naseckan
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 2 čena belog luka, iseckana
- 1 kašičica mešanog suvog začina
- 500 g paradajz pirea
- 2 patlidžana, isečena na kriške
- 300 ml kisele pavlake
- 140 g kačkavalja, rendanog
Recept za musaku sa krompirom, mesom i patlidžanom
Krompire kuvajte cele 20 minuta. Ocedite ih i ostavite da se ohlade. Stavite tiganj na vatru i dodajte 2 kašike ulja i crni luk. Dinstajte dok ne omekša, pa dodajte mleveno meso. Pržite mleveno meso 5 minuta. Dodajte beli luk i mešavinu suvih začina, pa umešajte paradajz pire. Pustite da provri, a zatim začinite po ukusu, skinite sa vatre i stavite na stranu.
Zagrejte rernu na 220 C. Zagrejte tiganj na jakoj vatri i premažite patlidžan sa malo ulja. Pecite na gril tiganju 2-3 minuta sa svake strane.
Kada se dovoljno ohladi, kuvani krompir isecite na debele kriške. Stavite 1 kašiku ulja u podnožje duboke tepsije i počnite sa slojem krompira, patlidžana, posipanjem začina, pa slojem mešanog mlevenog mesa. Ponavljajte dok se sva smesa ne potroši, završavajući slojem patlidžana. Odozgo premažite kiselom pavlakom i pospite kačkavaljem. Stavite u rernu na 10 minuta ili dok sir ne porumeni.
Pročitajte kako se pravi musaka sa tikvicama i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.