Delikatno isečen krompir na kolutove se natopi kremastim sosom u koji se dodaju muskatni oraščić i majčina dušica, te je vrlo aromatičan. Ukoliko volite krompire, možda ćete želeti da ih napravite punjene pavlakom, slaninom i sirom. Evo i kako se pravi krompir u kremastom sosu!
Sastojci:
- 1,3 kg krompira, oljuštenog i tanko isečenog
- 42 g putera
- 57,5 g crnog luka, seckanog
- 16 g belogluka, sitno iseckanog
- 2 kašičice sveže majčine dušice
- 30 g višenamenskog brašna
- 120 ml pavlake za kuvanje
- 355 ml punomasnog mleka
- 141 g nezaslađenog kondenzovanog mleka
- 7,5 g soli ili više po ukusu
- crni biber, po ukusu
- ¼ kašičice muskatnog oraščića, mlevenog ili sveže narendanog
- 170 g kačkavalja, iseckanog
- grančica majčine dušice za ukras
Recept za tanko sečeni krompir zapečen u kremastom sosu od sira:
Zagrejte rernu na 200℃. Krompir oljuštite i operite, a zatim isecite na kolutove. Rastopite puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte luk, beli luk i majčinu dušicu. Pržite 1-2 minuta ili dok ne zamiriše. Pazite da beli luk ne izgori. Umutite brašno da se dobro ne sjedini.
Pažljivo sipajte pavlaku za kuvanje, punomasno mleko i kondenzovano mleko, a zatim so, biber i muskatni oraščić. Pustite da provri i kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, oko 5 minuta ili dok smesa ne počne da se zgušnjava.
Dodajte oko 120 g kačkavalja i mešajte dok smesa ne postane glatka. Skinite lonac sa vatre. Podmažite tepsiju puterom. U podmazan pleh poređajte polovinu krompira, prelijte kremastim sosom, a potom poređajte ostatak krompira i prelijte preostalim sosom. Pokrijte posudu folijom i pecite 45-50 minuta ili dok krompir ne omekša. Skinite foliju sa posude, pospite preostalim sirom po vrhu i pecite još 15-20 minuta ili dok krompir ne porumeni.Odozgo stavite grančicu majčine dušice, po želji. Servirajte toplo.
Pročitajte kako da napravite pitu sa sirom i krompirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.