Sastojci:
- 4 kašike neslanog putera
- 1 žuti luk, sitno iseckan
- 1 kašičica soli
- 60 g paradajz paste
- 1/2 crvene ljute papirke, sitno iseckane
- 1 kašika narendanog ili sitno iseckanog oljuštenog đumbira
- 400 g leblebija iz konzerve
- 1/8 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica mešavine mlevenih začina
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica ljute paprike u prahu
- 125 g kremsira
- 30 g sitno iseckanog svežeg peršuna
- kuvani pirinač, za serviranje
Recept za leblebije u pikantnom sosu, sa pirinčem:
U velikom tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Ubacite luk i 1/2 kašičice soli i pržite, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 7 minuta. Sipajte paradajz pastu i kuvajte neprestano mešajući, dok ne potamni, 4 do 5 minuta. Dodajte ljutu papriku i đumbir i kuvajte, mešajući, dok ne počnu da se lepe za tiganj, još oko 1 minut.
Nakon toga ubacite leblebije i sodu bikarbonu i promešajte da se sjedine, a zatim dodajte mešavinu mlevenih začina, kim i ljutu papriku u prahu i kuvajte, često mešajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.
Umešajte krem sir, 1/2 kašičice soli i oko 120 ml vode. Pustite da proključa na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i nastavite da kuvate, povremeno mešajući, dok se sos ne smanji, 10 do 15 minuta. Podeliti pirinač u činije ili tanjire. Začinite leblebije solju, ako je potrebno, a zatim dodajte peršun. Kašikom pospite leblebije preko pirinča.
Leblebije u pikantnom sosu su nešto što ćete često da pripremate, jer je lagano i ukusno. Ukoliko volite ove mahunarke, možda ćete želeti da napravite i krem čorbu od leblebija.
Pročitajte kako se priprema domaći humus
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.