Sastojci:
- 60 ml ulja
- 1 luk, sitno isečen
- 1 čen belog luka, sitno iseckanog
- 200 g dimljene slanine, sitno iseckane
- 2 jajeta, plus 3 žumanca
- 160 g sitno narendanog parmezana
- 250 g pirinča
- 1,25 l pilećeg bujona
Recept za rižoto sa slaninom, jajima i sirom:
Zagrejte ulje u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte crni luk, beli luk i slaninu i pržite, mešajući, 15 minuta ili dok luk ne postane potpuno providan i slanina ne zamiriše, a masnoća se istopi. Dok se luk prži, u činiji pomešajte jaja, žumanca i parmezan. Začinite sveže mlevenim crnim biberom.
Umešajte pirinač u mešavinu crnog luka i pržite 1 minut, a zatim dodajte pileći bujon, kašiku po kašiku, mešajući pri svakom dodavanju, 20 minuta ili dok se sav bujon ne potroši i pirinač ne bude al dente. Sklonite sa vatre i ohladite 2 minuta, zatim dodajte mešavinu jaja i mešajte 2-3 minuta da dobijete bogat, kremast rižoto. Vratite na tihu vatru 1 minut, a zatim sklonite sa vatre i začinite po ukusu. Pospite preko toga parmezan.
Umesto paste napravite rižoto sa dimljenom slaninom. Beli luk mu daje finu aromu. Ukoliko volite rižoto možda ćete želeti da napravite i lagani rižoto sa tikvicom i limunom.
Pročitajte i kako se pravi rižoto od ječma sa šampinjonima
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.