Sastojci:
- 6 većih kriški slanine
- 700 g pilećeg filea
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 2 kašike neslanog putera
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašičica mešavine suvih začina
- 300 g čeri paradajza, ili običnog paradajza
- 40 ml suvog belog vina
- 60 g oceđenog seckanog sušenog paradajza
- 60 g pavlake za kuvanje
- 60 ml pilećeg bujona
- 150 g feta sira
- 40 g iseckanih maslina bez koštica
- sveže seckani peršun
Recept za piletinu sa paradajzom i feta sirom u sosu od pavlake:
Za piletinu sa paradajzom i fetom, prvo u dubokom tiganju poređajte slaninu u jednom sloju. Pržite na srednjoj vatri, okrećući je, dok ne postane hrskava i ne porumeni, 8 do 10 minuta. Prebacite slaninu na tanjir. Ocedite sve osim 2 kašike masti od prženja. Vratite tiganj na srednju vatru. Začinite piletinu solju i biberom i pržite, povremeno okrećući, dok ne porumeni, 5 do 7 minuta po strani. Izvadite je na drugi tanjir.
U istom tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Pržite beli luk, mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut. Umešajte paradajz pastu i italijanske začine dok se dobro ne sjedine. Dodajte čeri paradajz i pržite, povremeno mešajući, dok paradajz ne usahne, oko 1 minut. Pojačajte toplotu na srednje jako, sipajte vino i pržite, povremeno mešajući, dok se tečnost ne smanji za pola, oko 3 minuta.
Umešajte sušeni paradajz, pavlaku za kuvanje i bujon i ostavite da provri. Smanjite toplotu na srednje nisku i vratite piletinu i sve nakupljene sokove u tiganj. Izmrvite fetu u tiganj, a zatim dodajte masline; začiniti solju i biberom. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se piletina ne skuva, još 5 do 7 minuta. Odozgo pospite peršunom. Rukama izmrvite slaninu. Ako volite piletinu, možda ćete želeti da napravite i lagane pileće ćufte gotove za sat vremena.
Pročitajte kako se prave pileći komadići kao iz restorana brze hrane
BONUS VIDEO
StvarUkusa