Sastojci:
- 4 čena belog luka
- 5 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 2 kašike mešavine suvih začina
- 2 kašike soli
- 1 1/2 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
- 1 kg i 300 g pilećeg filea
- 340 g čeri paradajza
- 4 grančice svežeg bosiljka
- 4 kašičice balzamiko sirćeta
- 170 g narezanog mocarela sira
Recept za pileće belo meso sa čeri paradajzom i mocarelom:
Za pileće belo meso sa paradajzom i mocarelom prvo sitno narendajte 2 čena belog luka u veliku činiju. Dodajte 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike crvenog vinskog sirćeta, 2 kašike mešavine suvih začina, 1 1/2 kašičica soli i 1 kašičica crnog bibera. Umutiti da se sjedini. Pileće filee istanjite čekićem za meso, na debljinu od od 1,5 cm. Ubacite piletinu u marinadu i sa svih strana je premažite. Pokrijte i marinirajte na sobnoj temperaturi 30 minuta ili stavite u frižider do 2 sata.
U međuvremenu, sitno narendajte preostala 2 čena belog luka u srednju činiju. Dodajte 2 kašičice balzamiko sirićeta i preostale 2 kašike maslinovog ulja, 1/2 kašičice soli i 1/2 kašičice crnog bibera. Umutiti da se sjedini. Čeri paradajz isecite na četvrtine. Iseckajte oko 40 g bosiljka. Dodajte sve u sos i mešajte da se sjedini.
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Ubacite meso u jednom sloju, istresite višak marinade nazad u posudu. Pržite dok ne porumeni na dnu, 5 do 7 minuta. Okrenite piletinu i nastavite sa prženjem još 5 do 7 minuta. Piletinu ravnomerno prekrijte mocarela sirom. Pokrijte i pržite dok se mocarela ne otopi, 1 do 2 minuta. Kašikom rasporedite mešavinu paradajza, uključujući sokove, ravnomerno preko piletine. Prelijte sa preostale 2 kašičice balzamiko sirćeta i skinite tiganj sa vatre. Po želji, dodatno ukrasite sa još seckanih listićia bosiljka. Ukoliko volite piletinu, možda ćete želeti da napravite i lagane pileće ćufte gotove za sat vremena.
Pročitajte i kako se prave pileći filei pohovani sa prezlom, karijem i kurkumom
BONUS VIDEO
StvarUkusa