Sastojci:
Za piletinu:
- 125 ml maslinovog ulja
- 3 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 12 kašika paradajz paste
- 12 čenova belog luka (sitno nasekanih)
- 6 kašičica mešavine suvih začina po izboru
- 3 kašičice mlevenog cimeta
- 2,25 kašičice mlevenog đumbira
- 18 filea karabataka
- so i biber po ukusu
- 9 šargarepa, sitno naseckanih
- 6 štapova celera, iseckanih na komadiće
- 3 crvena luka, isečena na kockice
- šaka suvog grožđa (opciono)
Za kuskus:
- maslinovo ulje
- 380 g kuskusa
- 80 ml vode (ili pilećeg bujona)
- so
- 1,5 kašičice mlevenog cimeta
- 380 g svežeg peršuna, iseckanog
Pogledajte video:
Recept za kuskus sa piletinom:
Za kuskus sa piletinom prvo zagrejte rernu na 218 stepeni C. U malu staklenu posudu ubacite maslinovo ulje, crveno vinsko sirće, paradajz pastu, beli luk i začine. Promešajte da se sjedini. Osušite piletinu i začinite solju i crnim biberom sa obe strane. Sipajte oko 3/4 začinske smese koju ste napravili preko cele piletine (ostatak sačuvajte za kasnije) i promešajte.
Stavite povrće i luk u posudu za mešanje. Začinite solju i biberom i prelijte preostalom mešavinom začina. Promešajte. Prebacite piletinu i povrće u veliki pleh. Pecite u sredini zagrejane rerne 40 do 45 minuta.
Dok se piletina i povrće peku, pripremite kuskus. Prokuvajte kuksus u vodi, dok ne provri. Zagrejte kašiku maslinovog ulja u šerpi. Dodajte kuskus i pržite, redovno mešajući. Začinite solju i sa ½ kašičice mlevenog cimeta. Dodajte prokuvanu vodu. Odmah isključite vatru i poklopite šerpu. Ostavite kuskus 10 minuta da upije svu tečnost. Nakon toga ubacite svež peršun i viljuškom izmešajte.
Kada je piletina potpuno pečena, izvadite je iz rerne. Kašikom stavite kuskus između komada piletine i ostavite oko 5 minuta da upije malo sokova iz tiganja. Pospite sa suvim grožđem, ako želite. Uživajte. Možda ćete želeti da isprobate i letnju salatu sa kuskusom.
Pročitajte kako da napravite kuskus sa piletinom iz rerne
BONUS VIDEO
StvarUkusa