Kuskus je namirnica koja potiče sa severa Afrike, a sada je već uveliko rasprostranjena u celom svetu. Poznato je kao tradicionalno jelo u Tunisu gde se uglavnom sprema uz piletinu, a recept za njega je toliko jednostavan da u pripremi ne mogu da pogreše ni početnici u kuhinji. 

Kuskus se sastoji od sitnih granula durum pšenice, a kod nas se može naći u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane. Jelo koje vam donosimo sprema se lako i brzo, a može da bude pravo osveženje na porodičnoj trpezi.

Sastojci:

  • 200 g kuskusa
  • 4 pileća bataka sa karabatakom
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kocka za supu
  • peršun
  • so, biber

Priprema:

Kocku za supu rastvorite u 700 mililitara vode i prelijte kuskus, potom ga poklopite da bi se natapao. U tiganju na malo ulja propržite piletinu dok ne porumeni, zatim izvadite meso i propržite sitno seckani crni i beli luk. Kuskusu dodajte izdinstano povrće, začinite biberom i dobro izmešajte viljuškom. Prebacite ga u posudu za pečenje, prelijte sa 200 mililitara supe u kojoj se natapao, i poređajte piletinu po njemu. Prekrijte folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni još dvadesetak minuta. Po želji servirajte posuto svežim peršunom.

Izvor: Stvar ukusa