Sastojci:
- 400 g belog pasulja
- 2 šargarepe, oljuštene i isečene na kolutiće
- 1 veći paradajz, iseckan
- 1 glavica crnog luka, isečenog na kriške
- 2 čena belog luka, sitno naseckana
- 2 kašike ulja
- 1/2 kašičice šećera
- 230 ml tople vode
- šaka peršuna, sitno iseckanog
- so i biber po ukusu
- kriška limuna za serviranje
Recept za pasulj na turski način:
Kako biste napravili pasulj na turski način, potopite ga u vodu veče ranije, kako i inače pripremate. Sutradan ga procedite i prelijte svežom vodom, tako da bude par centimetara iznad pasulja.
Stavite na jaču temperaturu na ringli i pustite da proključa, pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko pola sata. Po potrebi dodajte vodu. Kada vidite da je pasulj omekšao pripremite ostale sastojke.
U većoj šerpi zagrejte ulje i pržite šargarepu par minuta, pa dodajte luk. Pržite oko pet minuta. Nakon dodajte beli luk, paradajz i toplu vodu. Začinite solju, biberom i šećerom pa dobro promešajte. Kada proključa ostavite da se kuva desetak minuta, pa dodajte kuvani pasulj i dobro promešajte.
Poklopite poklopcem delimično i ostavite da se krčka pola sata. Kada pasulj omekša, skinite šerpu sa vatre. Servirajte ga prelivenog limunovim sokom i posuto peršunom. Možda ćete želeti da napravite i zapečeni pasulj sa mlevenim mesom.
Pročitajte i kako se pravi bogata salata od pasulja i kukuruza
BONUS VIDEO
StvarUkusa