Sastojci:
- 400 g cvetova brokolija
- 200 g brašna za tipa 00 i dodatno za posipanje
- 1 kašika belog luka u prahu
- 10 listova žalfije
- 2 kašike putera
- 3 čena belog luka
- 1 sok od limuna
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Recept za zelene njoke u sosu od 5 sastojaka:
Kako biste napravili zelene njoke, prvo skuvajte cvetove brokolija. Pustite da provri posoljena voda u šerpi. Dodajte cvetove brokolija i kuvajte 5 minuta, dok ne omekšaju. Ocedite i isperite pod hladnom vodom. Ostavite sa strane da se ocede.
Ocedite i izgnječite cvetove brokolija pa ih ubacite u blender zajedno sa belim lukom u prahu, solju i biberom. Blendirajte dok se ne pretvori u pire. Ako je previše suvo za mešanje, dodajte malo limunovog soka ili malo maslinovog ulja, ali pazite da ne preterate.
Napravite testo za njoke tako što ćete da dodate pire od brokolija u posudu za mešanje. Sipajte brašno i pomešajte sve viljuškom. Kada se dovoljno osuši, počnite lagano rukama da mesite smesu, dodajući još brašna, dok ne dobijete meko testo. Nemojte preterano mesiti - što više radite na testu, biće vam potrebno više brašna, pa prestanite kada dobijete mekano testo.
Testo podelite na 4 jednaka dela i svaki uvaljajte u oblik kobasice, debljine oko 2 cm. Isecite na male njoke i pospite ih sa malo brašna da se ne lepe. U serijama kuvajte njoke u ključaloj slanoj vodi, 2-3 minuta. Čim isplivaju na površinu spremne su. Izvadite ih šupljikavom kašikom i lagano prelijte sa malo maslinovog ulja da se ne zalepe.
Nakon toga zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Ubacite puter, žalfiju i zgnječeni čen belog luka. Njoke pržite u tiganju 5-7 minuta, ili dok ne postanu zlatne. Pospite limunovom koricom i prelijte sokom, začinite po ukusu i servirajte sa malo parmezana u prahu. Možda ćete želeti da napravite i domaće njoke u sosu sa votkom.
Pročitajte recept za toskanske njoke
BONUS VIDEO
StvarUkusa