Sastojci:
- so i biber, po ukusu
- 12 traka za lazanje
- 4 kašike putera
- 1 mali crni luk, iseckan
- 3 čena belog luka, iseckana
- 10 celih listova žalfije i 2 kašike seckane žalfije, plus još listova za serviranje
- 3 kašike višenamenskog brašna
- 600 ml punomasnog mleka
- 1/2 kašičice mešavine začina (đumbir, cimet, karanfilić i muskatni orah)
- 425 g bundeve
- 240 g rendanog kačkavalja
- 1 veliko jaje
- 475 g krem sira
- 700 g iseckanog belog sira
- prstohvat tucane paprike
- 1 kašika maslinovog ulja
Recept za lazanje sa bundevom i sirom:
Kako biste napravili lazanje sa bundevom, postavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte na 220 stepeni C. Skuvajte posoljene trake za lazanje do al dente. Isperite ih hladnom vodom i dobro ocedite, pa položite u jednom sloju na pleh za pečenje. U međuvremenu, rastopite puter na srednjoj vatri. Dodajte luk, beli luk i cele listove žalfije i pržite, povremeno mešajući, dok luk ne omekša, 6 do 7 minuta.
Pospite brašno odozgo i pržite, mešajući, 2 do 3 minuta. Umutiti mleko, mešavinu začina, 120 g bundeve, 1 kašičicu soli i bibera. Kuvajte, često mešajući, 6 do 8 minuta. Dodajte 160 g kačkavalja i kuvajte, mešajući, dok se ne otopi, 1 do 2 minuta. Izvadite listove žalfije i bacite ih, pa ostavite da se sos malo ohladi, oko 5 minuta.
U većoj činiji umutite jaje, a zatim umešajte krem sir, beli sir, preostalu bundevu, seckanu žalfiju, tucanu papriku, 1 kašičicu soli i bibera. Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem. Nanesite 240 ml sosa na dno posude. Stavite polovinu kuvanih traka za lazanje na čistu radnu površinu i ravnomerno rasporedite po 2 kašike mešavine sireva.
Urolajte svaku jufku i prebacite u pripremljenu posudu za pečenje šavom nadole. Ponovite sa preostalim trakama i mešavinom sira. Kašikom prelijte preostali sos preko lazanje i pospite preostalim belim sirom i kačkavaljem, i sa nekoliko kockica bundeve.
Pokrijte folijom i pecite oko 20 minuta. Skinite foliju i pecite dok sir ne porumeni na vrhu, 18 do 20 minuta. Ukrasite listovima žalfije i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i pastu karbonaru sa pasiranom bundevom.
Pročitajte i kako se pravi zapečena muskatna tikva punjena kinoom
BONUS VIDEO
StvarUkusa