Sastojci:
- 1,5 kg kiselog kupusa
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka
- 5 kašika ulja
- 1 kašika slatke mlevene paprike
- 1 jaje
- 6 kašika pirinča
- so i biber po ukusu
- suva rebra i slanina
Recept za zapečenu sarmu za slavu:
Kako biste napravili zapečenu sarmu za slavu, propržite luk i beli luk, pa ubacite mleveno meso i mešajte. Nakon toga ubacite mlevenu papriku, so i prokuvani pirinač, kao i jaje. Kiseli kupus razdvojite na listove i malo ih isperite. Na svaki list stavite oko dve kašike fila za sarmu i uvijte. Ukoliko vam ostane listova kupusa isecite ih na tanke trakice.
U vatrostalnu posudu ubacite isečene trakice kiselog kupusa i u jednom sloju rasporedite uvijene sarme. Prelijte sa malo ulja ili masti i pospite crvenom paprikom. Sipajte malo posoljene vode i ubacite suva rebra i slaninu.
Rernu zagrejte na 170 stepeni i ubacite sarme. Pecite ih sat vremena pa nakon toga izvadite i okrenite sve što je bilo gore da se peče sa druge strane. Vratite u rernu i pecite još 1 sat. Ukoliko je previše suvo, dolijte još malo vode ili paradjz paste. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i slanu sarma tortu.
Pročitajte najukusniji recept za sarmu do sada
BONUS VIDEO
StvarUkusa