Sastojci:
- 4 svinjske kolenice
- 2 šargarepe
- 1 peršun
- komad celera
- komad praziluka
- 300 ml tamnog piva
- 4 čena belog luka
- kašika slatke paprike
- kašika majorana
- kašika mlevenog kima
- pola kašičice mlevenog bibera
- 10 zrna bibera
- 5 zrna aleve paprike
- 3 lovorova lista
- so, po ukusu
Recept za najmekšu svinjsku kolenicu u pivu:
Kolenice operite, stavite u veliki lonac, zalijte vodom, dodajte biber u zrnu, lovorov list i alevu papriku. Kuvajte 2 sata. Posle sat vremena kuvanja, dodajte očišćenu šargarepu, peršun, celer i beli deo praziluka, pa posolite. Nakon dodavanja povrća i soli, kuvajte još sat vremena. Nakon toga, izvadite kolenice iz bujona i ostavite ih da se ohlade.
Pripremite marinadu tako što ćete u većoj činiji ili šerpi da pomešate pivo sa majoranom, belim lukom sitno naseckanim, mlevenom paprikom, kimom, biberom i po želji još soli. Ohlađene kolenice potopite u marinadu, prelijte meso sa svih strana. Ostavite na stranu oko 1 sat, a za to vreme često protresite posudu tako da marinada pokrije celo meso.
Ubacite potom kolenice u vatrostalnu posudu, prelijte ih marinadom i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 1 sat. Tokom pečenja meso 3-4 puta prelijte marinadom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i sarmu punjenu kolenicom.
Pročitajte kako da napravite i podvarak sa kolenicom
BONUS VIDEO
StvarUkusa