Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 1 celo pile (oko 1 kg) isečeno na 8 delova
- 1 crni luk, oljušten i tanko narezan
- 2 čena belog luka oljuštena i iseckana
- 1 kašičica korijandera u prahu
- ½ kašičice kurkume
- 1 ½ kašičica soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 120 g šargarepe iseckane na trake
- 470 g pirinča, natopljenog u hladnoj vodi 30 minuta
- 950 g pilećeg bujona
- 2 kašike putera
Recept za pilav:
Za pilav zagrejte ulje na srednjoj vatri dok se ne zagreje. Dodajte komade piletine u dve serije i pržite sa obe strane oko 4-5 minuta po strani. Izvadite piletinu pa dodajte luk u i ako se lepi malo vode, pa mešajte oko 4-5 minuta da luk omekša. Dodajte beli luk i pržite 1 minut pre nego što dodate začine i šargarepu. Promešajte da se sjedini i ostavite da se lagano prži oko 1 minut.
Vratite piletinu u šerpu sa oko 120 ml vode. Promešajte, a zatim stavite poklopac. Smanjite vatru i kuvajte 15 minuta povremeno mešajući. Ocedite pirinač, a zatim sipajte u šerpu sa piletinom. Piletinu vrlo kratko promešajte sa pirinčem, pre nego što sipate bujon. Protresite posudu da sve potopite.
Pokušajte da ne mešate pirinač i pustite da proključa. Smanjite vatru na nisku, poklopite i ostavite da odstoji 25-30 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i gurmanski pilav sa mlevenim mesom.
Pročitajte kako se pravi pilav sa leblebijama i tikvicama za lagani ručak
BONUS VIDEO
StvarUkusa