Sastojci:
- 60 ml ulja
- 1 komorač, očišćen i sitno isečen na kockice
- 1 crni luk, isečen na kockice
- 2 kašičice svežeg ruzmarina, mlevenog
- 5 čenova belog luka, vrlo sitno naseckana
- ¼ kašičice mlevene paprike
- 1 ½ kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 veza blitve, očišćeni i iseckani listovi
- 430 g pasulja iz konzerve
- 400 ml povrtnog bujona
- 1 kašika limunovog soka
- 120 g, kačkavalja, narendanog
Za palentu:
- 500 g palente
- 1 kašika ulja
- 240 ml pilećeg bujona
- 120 g kačkavalja, narendanog
Recept za palentu sa pasuljem i blitvom:
Kako biste napravili palentu, u tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte komorač, crni luk, beli luk, stabljike blitve i začinsko bilje i pržite 5 minuta, povremeno mešajući. Začinite crvenom paprikom, solju i biberom. Pržite još minut. Dodajte šaku listova blitve, i pržite i mešajte 3-5 minuta.
Dodajte pasulj, bujon i promešajte da se sjedine. Začinite solju i biberom. Ostavite na laganoj vatri i kuvajte. Nastavite da kuvate na laganoj vatri dok se tečnost ne smanji i zgusne, 6 do 8 minuta.
Kada dobijete željenu konzistenciju, umešajte sok od limuna i kačkavalj. Probajte i začinite sa još soli, bibera i paprike, ako je potrebno. Održavajte pasulj i zelje toplim dok pripremate palentu. Skuvajte palentu i umešajte rendani kačkavalj u nju. Servirajte palentu i preko nje pasulj i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i rumunsku zapečenu palentu sa sirom, jajima i slaninom.
Pročitajte kako se prave pečene pečurke sa palentom i sosom od sira
BONUS VIDEO
StvarUkusa