Palenta je ukusna i samo s jogurtom, sirom, kiselim mlekom, a danas je predstavljamo na malo drugačiji način.
Sastojci:
400 g palente
1/2 kašičice soli
4 kašike ulja
8 dl vode
jaje
150 g kukuruznog ili običnog oštrog brašna
Priprema:
U vodu dodati so i ulje i čekati da proključa. Kada provri, ubaciti palentu i kuvati je prema uputstvu za upotrebu uz neprestano mešanje. Kad se sve sjedini, ostaviti još minut na vatri, pa skloniti da se malo ohladi. Tada umešati jaje i postepeno dodavati brašno. Zamesiti mekano testo na pobrašnjenoj podlozi. Podeliti na četiri dela i oblikovati valjke širine oko 3 cm. Nožem izrezati komade debljine oko 1 cm. Vlažnim rukama oblikovati njoke. Kuvati ih u kipućoj slanoj vodi. Od trenutka kada isplivaju na površinu kuvati ih još najviše 5 minuta. Izvaditi ih šupljikavom kašikom i poslužiti ih s umakom po želji.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno