Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto i kako se pretače turšija?

Zašto i kako se pretače turšija?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vreme je da se stavlja turšija. U prodavnicama i na pijacama, izbor povrća je veliki i cene su povoljne. Stavljanjem turšije čuvamo povrće za hladne zimske dane.

Turšija može biti sirova - ovakav način je najčešće pripreman. Pored toga, turšija može biti kuvana ili pečena. Za pripremu turšije, zdravi plodovi povrća se peru i ređaju u kantu ili bure.

Zelene paprike se izbuše iglom, kako bi u njih ušla salamura i kako bi se one ukiselile.

Salamura za turšiju se priprema od vode i rastvorene morske soli u njoj. Na litar vode stavlja se oko 40 g soli. Kada je u plastičnom buretu, turšija se pretače od trećeg dana u trajanju od 10 dana i kada je gotova, treba staviti natrujum benzoat, kako bi se zaustavilo njeno kvarenje. Na litar tečnosti turšije se stavlja 1 g benzoata.

Nakon toga se turšija pretače još 3 dana, kako bi se rastvorio sam konzervans. Samo na taj način će sok turšije ostati bistar, a sama turšija će biti hrskava i dugotrajna.

Pretakanje turšije se obavlja uz pomoć creva. Pre nego što stavite povrće u plastično bure, postavite crevo, dugačko najmanje 2-3 metra, naravno u zavisnosti od bureta, Jedan kraj creva je na dnu bureta, a drugi kraj je izvan bureta. Poređajte povrće i na taj način pritisnite crevo na dno.

U velikoj šerpi ili kofi pripremite salamuru. Promešajte dok se ne rastvori veći deo soli. Prelijte povrće da bude potpuno pokriveno salamurom. U nekim krajevima se u salamuru stavljaju i listovi dunje, rena ili vinove loze.

Ako turšiju stavljate u tegle, salamura treba da bude 2 cm ispod vrha tegle.

Kada je salamura slanija, turšija će brže sazreti i bolje će se očuvati tokom zime. Ako je manje slana i vreme je toplo, stavite sirće u nju i na taj način se turšija neće pokvariti.

Tokom prve sedmice se turšija pretače svakog dana - tegle se mućkaju. Tokom druge nedelje, turšija se pretače svakog drugog dana, a kada sazri - jednom mesečno.

Ako je salamura ljigava, procedite je, prokuvajte i dodajte još soli. Crevo izvucite salamuru, tako što povučete ustima sok i ostavite ga da teče u veliku šerpu. Kada se šerpa napuni, vratite salamuru u bure. Na ovaj način se turšija pretače na selu i veoma je ukusna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs 

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti