Zapečeni krompir sa šunkom i lukom

Zapečeni krompir sa šunkom i lukom je vrlo aromatično jelo, koje možete da servirate u svim prilikama.
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g šunke, isečene na male kockice
  • 2 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 400 ml mleka
  • so i biber po ukusu
  • mala veza vlašca, iseckanog
  • 5 kašika sušen0g bosiljka
  • 4 krompira srednje veličine, oljuštenog i tanko isečenog
  • 120 g iseckanog crnog luka

Recept za zapečeni krompir sa šunkom i lukom:

Za ovaj krompir prvo ispržite šunku i seckani crni luk na maslinovom ulju, dok luk ne porumeni. Oljuštite krompir i nasecite na tanke kriške. Namažite maslacem tepsiju i unutra stavite prženu šunku i luk, pa ih posolite i pobiberite.

Zagrejati rernu na 162 stepena. Rastopite puter u tiganju, sklonite sa vatre i umešajte brašno. Vratite na ringlu i dodajte mleko. Mešajte na direktnoj vatri dok sos ne provri ine zgusne se.

Preko šunke poređajte krompir i prelijte ga mešavinom mleka. Krompir pospite vlašcem i bosiljkom. Pecite dok krompir ne omekša, oko 1 sat. Pokrijte prvih pola aluminijumskom folijom, a zatim je skinite. Sevirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pekarski krompir po receptu Džejmija Olivera.

Pročitajte kako se prave kupice od zapečenog pire krompira

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za korpice od krompira punjene mlevenim mesom  Izvor: instagram fatmagulkitchen

StvarUkusa