Pečeni oslić sa limunom, belim lukom i majčinom dušicom

Pečeni oslić sa limunom, belim lukom i majčinom dušicom je pravi specijalitet u kome će uživati čak i oni koji nisu ljubitelji ribe.

Shutterstock

Sastojci:

  • 3 čena belog luka oljuštite i ostavite cele
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 prstohvat bibera
  • 750 g krompira isečenog na pola
  • 1 šaka sveže majčine dušice
  • 800 g fileta oslića
  • 2 limuna tanko narezana

Za sos:

  • 125 g putera
  • 1 kašičica senfa
  • 3 žumanca
  • 100 g mešavine rukole i spanaća
  • 1 kašika belog vinskog sirćeta

Recept za pečenog oslića sa limunom, belim lukom i majčinom dušicom:

Kako biste pripremili oslića, zagrejte rernu na 200°C. Natrljajte kožu oba fileta oslića sa malo maslinovog ulja i dobro začinite solju i biberom. Jedan od fileta stavite u pleh, sa kožom nadole, pa pospite polovinu belog luka, grančicu majčine dušice i polovinu kriški limuna. Stavite drugi file oslića na vrh, sa kožom nagore, da ih spojite u sendvič.

Krompir stavite u činiju sa preostalim belim lukom, majčinom dušicom, kriškama limuna i maslinovim uljem. Dobro začinite solju i biberom i promešajte da se sjedini, a zatim razbacajte po ribi u plehu za pečenje.

Prebacite pleh u rernu i pecite 15 do 20 minuta. Riba treba da bude neprozirna i da se ljušti kada se kuva. U međuvremenu stavite žumanca, sirće i senf u blender. Blendirajte oko 5 sekundi. Puter rastopite.

Stavite blender na veliku brzinu i u tankom mlazu polako sipajte vreli otopljeni puter u smesu žumanaca. Dodajte rukolu i spanać dok ne postane glatko. Za serviranje, oslić pažljivo prebacite u veliki tanjir za serviranje. Prelijte sosom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i filete oslića punjeni povrćem i biljnim sirom.

Pročitajte kako se pravi aromatična čorba od oslića sa povrćem

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Cene oslića i gambora u marketu  TikTok

StvarUkusa