Sastojci:
- 3 čena belog luka oljuštite i ostavite cele
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 prstohvat bibera
- 750 g krompira isečenog na pola
- 1 šaka sveže majčine dušice
- 800 g fileta oslića
- 2 limuna tanko narezana
Za sos:
- 125 g putera
- 1 kašičica senfa
- 3 žumanca
- 100 g mešavine rukole i spanaća
- 1 kašika belog vinskog sirćeta
Recept za pečenog oslića sa limunom, belim lukom i majčinom dušicom:
Kako biste pripremili oslića, zagrejte rernu na 200°C. Natrljajte kožu oba fileta oslića sa malo maslinovog ulja i dobro začinite solju i biberom. Jedan od fileta stavite u pleh, sa kožom nadole, pa pospite polovinu belog luka, grančicu majčine dušice i polovinu kriški limuna. Stavite drugi file oslića na vrh, sa kožom nagore, da ih spojite u sendvič.
Krompir stavite u činiju sa preostalim belim lukom, majčinom dušicom, kriškama limuna i maslinovim uljem. Dobro začinite solju i biberom i promešajte da se sjedini, a zatim razbacajte po ribi u plehu za pečenje.
Prebacite pleh u rernu i pecite 15 do 20 minuta. Riba treba da bude neprozirna i da se ljušti kada se kuva. U međuvremenu stavite žumanca, sirće i senf u blender. Blendirajte oko 5 sekundi. Puter rastopite.
Stavite blender na veliku brzinu i u tankom mlazu polako sipajte vreli otopljeni puter u smesu žumanaca. Dodajte rukolu i spanać dok ne postane glatko. Za serviranje, oslić pažljivo prebacite u veliki tanjir za serviranje. Prelijte sosom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i filete oslića punjeni povrćem i biljnim sirom.
Pročitajte kako se pravi aromatična čorba od oslića sa povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa