Sastojci:
- 1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na velike komade
- 25 g putera, isečenog na kockice, plus za podmazivanje
- 250 ml mleka
- 1 kašičica senfa
- 225 g rendanog kačkavalja
- 5–6 komada vlašca, sitno isečenog
- 1 jaje
- so i biber, po ukusu
Recept za zapečeni pire krompir sa sirom:
Stavite krompir u veliku šerpu, prelijte vodom i dodajte 1 kašičicu soli. Kuvajte 12-15 minuta dok krompir ne omekša. Dobro ocedite, a zatim vratite u šerpu i ostavite na laganoj vatri nekoliko minuta. Zagrejte rernu na 190 C. Duboku posudu za pečenje namažite puterom.
Krompir izgnječite pomoću gnječilice, a zatim umešajte puter, mleko i senf. Dodajte dve trećine sira, sitno seckani vlašac i jaje, i kratko promešajte. Začinite solju i biberom.
Kašikom ga rasporedite u posudu za pečenje. Po površni pospite preostali sir. Pecite 35-40 minuta dok vrh ne postane hrskav i dobro ne porumeni. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i nemačku krompir salatu sa kobasicama.
Pročitajte kako se prave pečeni krompiri punjeni slaninom i šampinjonima
BONUS VIDEO
StvarUkusa