Sastojci:
- 500 g mesa po izboru
- 1 šolja pirinča
- 2 glavice crnog luka (sitno iseckan)
- 3 čena belog luka (sitno iseckan)
- 2 šargarepe (isečene na kolutove)
- 2 paprike (crvena i zelena, isečene na trakice)
- 2 paradajza (ili 200 ml pasiranog paradajza)
- 100 g graška (svežeg ili zamrznutog)
- 3 krompira (isečen na kockice)
- 500 ml bujona (ili vode)
- 50 ml ulja
- So, biber, mlevena paprika, lovorov list (po ukusu)
- Svež peršun za dekoraciju
Kako da skuvate đuveč:
Đuveč je jedno od onih jela koje se sprema od onoga "šta imate u kući". Meso, pirinač i povrće po izboru i vaš ručak je spreman.
Iseckajte meso na kockice. U tiganju zagrejte ulje i propržite meso dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite meso i ostavite sa strane. U istom tiganju na preostalom ulju propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte beli luk, šargarepu, paprike i krompir. Dinstajte 5-7 minuta.Dodajte opran pirinač u tiganj s povrćem i kratko propržite. Vratite meso u tiganj i promešajte. Dodajte iseckan paradajz (ili pasirani paradajz), grašak, lovorov list i začine. Sipajte supu ili vodu da sve prekrije.
Prebacite smesu u dublji pleh ili posudu za pečenje. Pokrijte folijom i pecite u rerni na 200°C oko 30-40 minuta. Povremeno promešajte i proverite da li je potrebno dodati još tečnosti. Kada pirinač omekša, a tečnost ispari, izvadite đuveč iz rerne. Pospite svežim peršunom pre serviranja.
Bonus video