Sastojci:
- 1 kg svinjskog filea
- 1,5 kašika ulja
- 3 čena belog luka, veoma sitno iseckana
Začini za meso:
- 0,5 kašičice belog luka u prahu
- 0,5 kašičice mlevene paprike
- 0,5 kašičice soli
- 0,5 kašičice bibera
Za sos:
- 3 kašike jabukovog sirćeta
- 1,5 kašika soja sosa
- 150 g meda
Recept za svinjski file:
Za svinjski file zagrejte rernu na 180C. Pomešajte sastojke za sos - jabukovo sirće, soja sos i med. Pomešajte začine i utrljajte u meso. Zagrejte ulje na jakoj vatri. Ubacite svinjetinu i pržite sve dok ne porumeni.
Kada je svinjetina skoro ispržena, gurnite je u stranu, dodajte beli luk i propržite ga. Sipajte sos. Okrenite svinjetinu jednom, pa odmah prebacite u rernu. Pecite 15 - 18 minuta. Izvadite je nakon toga na tanjir, pokrijte lagano folijom i ostavite da odstoji 5 minuta.
Stavite tiganj sa sosom na šporet na jaku vatru, brzo krčkajte 3 minuta dok se tečnost ne smanji u tanak sirup. Skinite sa šporeta, ubacite svinjetinu i okrenite je par puta da se dobro premaže. Isecite i servirajte sa sosom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i rolovan i punjen svinjski file.
Pročitajte i kako se pravi svinjski file sa brokolijem, šargarepom i jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa