Sastojci:
- 450 g krompira
- 1 kašika ulja
- 350 g crnog luka, seckaog
- 1 kašika rendanog belog luka
- 680 g mlevenog belog mesa
- 1 kašičica suvog peršuna
- 2 kašičice tucane paprike
- 1½ kašičice soli
- 2 kašike iseckanog svežeg peršuna
- 2 velika jajeta
- 120 g prezli
- 120 ml ulja
Recept za domaće pljeskavice od krompira i piletine:
Za ove pljeskavice stavite krompir u posudu i prelijte vodom. Stavite vodu da provri, smanjite vatru i kuvajte dok se dobro ne skuva. Koristite nož ili viljušku da proverite da li su gotovi. Ocedite vodu i ostavite da se krompir ohladi. U šerpi zagrejte ulje, dodajte seckani crni luk i dinstajte dok ne omekša. Zatim dodajte mleveno meso i mešajte dok sokovi ispare.
Dodajte sve začine i promešajte. Ostavite da se krčka na laganoj vatri dok meso ne bude gotovo. Zatim umešajte so i začinsko bilje. Pustite da se smesa ohladi. Krompir izmrvite i dodajte u mešavinu mesa. Dobro promešajte.
Podelite smesu na 24 dela. Svaki deo razvaljajte u obliku lopte, a zatim ga poravnajte u okrugli ili ovalni disk. Stavite na stranu, pa napravite poh. Umutite jaje i na tanjir stavite prezle. Svaku pljeskavicu umočite u razmućeno jaje, a zatim u mrvice hleba. Ostavite pripremljene pljeskavice po strani.
Pržite pljeskavice u tiganju u plitkom ulju. Za svaku seriju zagrejte 3 kašike ulja u tiganju na srednjoj temperaturi. Kada se ulje dovoljno zagreje, stavite osam pljeskavica i smanjite vatru, pa pržite sa obe strane po 2 minuta, do zlatno-smeđe boje. Kada završite, prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusima. Možda ćete želeti da napravite i pljeskavice sa kinoom i povrćem.
Pročitajte i kako se prave posne pljeskavice od tikvica i patlidžana
BONUS VIDEO
StvarUkusa