Domaća boranija sa mesom – jednostavno jelo na kašiku

Boranija je jelo koje uvek podseća na domaću kuhinju i pruža pravi užitak u svakom zalogaju!
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g boranije 
  • 400 g mesa (po želji piletina, junetina ili svinjetina)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir 
  • 1 kašičica crvene slatke paprike
  • 1 lovorov list
  • So, biber i začin po ukusu
  • 2-3 kašike ulja ili masti
  • 700 ml vode ili bujona
  • 1 kašičica brašna (po želji za zgušnjavanje)

Priprema boranije:

Meso iseckajte na kockice ili manje komade. U velikoj šerpi zagrejte ulje (ili mast) i propržite meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Po potrebi, dodajte malo soli i bibera. Dodajte sitno iseckan crni luk i šargarepu u šerpu sa mesom. Pržite još nekoliko minuta dok luk ne omekša. Dodajte iseckan beli luk i sve dobro promešajte. Dodajte očišćenu i opranu boraniju i iseckan krompir. Promešajte sve zajedno.

Bolji ukus sa bujonom – Umesto obične vode, koristite pileći ili goveđi bujon za bogatiji i puniji ukus jela.

Trik sa zaprškom – Ako želite jači ukus i gušći sos, propržite kašičicu brašna na malo ulja pre nego što dodate vodu/bujon.

Dodajte paradajz – Ako volite blago kiselkastu notu, dodajte jedan svež izrendani paradajz ili kašiku paradajz pirea tokom kuvanja.

Lepša aroma – Na kraju kuvanja, dodajte malo svežeg peršuna ili mirođije za osvežavajući miris i ukus.

Prilog koji upotpunjuje jelo – Boranija sa mesom je odlična uz krompir pire, palentu ili domaći hleb!

Dodajte crvenu papriku, lovorov list, so i biber. Prelijte sve sa 700 ml vode ili bujona (po ukusu možete dodati malo više tečnosti ako želite da jelo bude sa više sosa).

Pokrijte šerpu i kuvajte na srednjoj vatri oko 45 minuta, povremeno mešajući, dok boranija i meso ne omekšaju.

Ako želite gušći sos, u maloj čaši razmutite brašno sa malo hladne vode, pa sipajte u šerpu i kuvajte još 5-10 minuta dok se sve zgusne. 

Na kraju proverite začine, po potrebi dodajte još soli, bibera ili začina po ukusu.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Zapečena boranija sa slaninom Izvor: Milica Radović