Sastojci:
- 6-8 pilećih karabataka
- 250 g šampinjona
- 120 g kačkavalja
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica kurkume
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika meda
- 1 kašika slatkog čili sosa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 g putera
- So i biber po ukusu
Kako da napravite:
Ako tražite jelo koje je jednostavno za pripremu, a istovremeno bogato ukusima, ovi pileći karabataci sa pečurkama i sirom su pravi izbor! Sočni i aromatični, punjeni su ukusnim kremastim filom od šampinjona i sira, a sve je začinjeno mirisnom mešavinom začina. Savršeni su za svečane prilike, ali i za nedeljni ručak uz pire krompir ili svežu salatu.
Marinirajte meso dovoljno dugo – što duže stoji u marinadi, to će biti sočnije i ukusnije. Idealno je ostaviti ga preko noći u frižideru.
Koristite karabatake sa kožom – koža će zadržati sočnost mesa i dati hrskavu teksturu.
Pržite pečurke dok ne ispari višak vode – ovo sprečava da punjenje bude vodeno i da ispusti previše tečnosti tokom pečenja.
Poslužite uz lagane priloge – ovo jelo je dosta bogato, pa se najbolje slaže sa jednostavnim prilozima poput svežeg povrća, pirinča ili pire krompira.
Karabatake odvojite od koske i dobro osušite ubrusom.
U velikoj činiji pomešati soja sos, med, čili sos, kurkumu, mlevenu papriku. Dodati karabatake u ovu marinadu i dobro ih utrljati. Ostaviti ih tako 30-60 minuta (ili preko noći u frižideru).
Na zagrejanom maslinovom ulju i puteru propržiti sitno sečen luk. Dodajte seckane šampinjone i dinstati dok ne ispari tečnost. Umešati sitno seckan beli luk, posoliti, pobiberiti. Kada se smesa ohladi, dodati narendani sir i sve dobro izmešati.
Uzmite karabatak, stavite fil i urolajte. Zagrejati rernu na 200°C. Poređati punjene karabatake na pleh i preliti ostatkom marinade. Peći oko 35-40 minuta, povremeno prelivajući pilećim sokovima iz pleha.
Bonus video