Zapečeni bataci sa pirinčem i paprikom

Zapečeni bataci sa pirinčem i paprikom idealni su za brz i ukusan ručak, fino začinjeni.
Zapečeni bataci sa pirinčem i paprikom Foto: prt scr / yt / Tatyana's Everyday Food

Sastojci:

  • 8 komada pilećih bataka
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 30 g putera
  • 1 veliki luk, iseckan na kockice
  • 1 velika crvena paprika, iseckana na kockice
  • 5 do 6 čenova belog luka, sitno iseckanih
  • 160 g pečene paprike, iseckane na kockice
  • 14 g paradajz pirea
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sušene majčine dušice, ruzmarina, origana, peršuna i bosiljka
  • 300 g pirinča
  • 590 ml pilećeg bujona
  • 4 g sveže seckanog peršuna
Savet plus:

Za serviranje, prvo izvadite piletinu iz pirinča, zatim velikom viljuškom promešajte pirinač i paprike. Pospite sveže seckanim peršunom i uživajte.

Recept za zapečene batake sa pirinčem i paprikom:

Kako biste napravili ove batake, prvo pripremite piletinu. Zagrejte rernu na 200°C. Stavite piletinu na pleh i osušite komade piletine papirnim ubrusima. Lagano poprskajte uljem, a zatim obilno posolite svuda. Zagrejte veliki, duboki tiganj i dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja. Kada se ulje zagreje i blago dimi, dodajte oko polovine piletine u tiganj, prvo sa kožom nadole. Pržite 3 do 5 minuta bez pomeranja, dok kožica ne postane zlatna i hrskava. Okrenite i pržite sa druge strane.

Pržite piletinu u serijama kako biste izbegli pretrpavanje tiganja. Kada je prva tura gotova, izvadite je iz tiganja i ostavite sa strane. Kada sva piletina porumeni, vratite je u tiganj i začinite je sa svih strana dimljenom paprikom i mlevenim crnim biberom i pržite 1 minut. Izvadite je iz tiganja i ostavite sa strane.

Smanjite vatru na srednju i dodajte puter. Kada se puter otopi, dodajte iseckan luk i crvenu papriku. Dinstajte smesu 4 do 6 minuta, dok luk ne omekša i ne postane providan. Dodajte seckani beli luk i pržite 1 minut. Zatim dodajte pečenu papriku, paradajz sos, so, papriku i sve sušene začine. Lopaticom sve dobro promešajte. Dodajte pirinač i promešajte ga sa smesom paprike dok se dobro ne obloži. Sipajte pileći bujon u tiganj i ostavite da smesa proključa. Vratite proprženu piletinu u tiganj, stavljajući je preko pirinča, kožom nagore.

Poklopite tiganj čvrsto prianjajućim poklopcem i stavite u zagrejanu rernu. Pecite oko 30 minuta, dok pirinač i piletina ne budu gotovi. Skinite poklopac i uključite roštilj u rerni na nisku temperaturu. Pecite na laganoj vatri 4 do 5 minuta, da kožica piletine postane hrskava i zlatna. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pileći paprikaš na mađarski način.

Pročitajte kako se prave najukusniji batačići sa roštilja

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik da napravite pileće batačiće kao iz KFC-a Izvor: Instagram/appetizing.tv, appetizing

StvarUkusa