Ručak za 1.000 dinara: Pasulj sa kobasicom

Ukusno, domaće i jeftino – pasulj sa kobasicom nahraniće celu kuću, a sutradan će biti još bolji.
Ručak za 1000 dinara pasulj sa kobasicom Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g pasulja tetovca
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 150–200 g dimljene kobasice
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 list lovora
  • So, biber, ulje
  • Po želji: peršun, suvi začin

Priprema:

Miris iz detinjstva i jelo koje prija i leti i zimi – domaći pasulj sa kobasicom nikad ne izlazi iz mode. Uz par jednostavnih koraka, dobićete ručak za celu porodicu za 1.000 dinara.

Savet:

Ostavite pasulj da odmori 20 minuta pre služenja – biće još ukusniji i gušći.

Potopite pasulj uveče u hladnu vodu i ostavite preko noći da omekša. Sutradan procedite vodu, nalijte novu i stavite pasulj da se kuva sa lovorovim listom. Kad provri, ponovo prospite vodu i nalijte treću – ovo pomaže protiv nadimanja.

U tiganju ispržite sitno seckan luk i šargarepu na malo ulja. Dodajte kobasicu sečenu na kolutove, pa propržite zajedno dok se ne zarumeni. Kad pasulj omekša, ubacite sve iz tiganja u šerpu.

U tiganju zagrejte malo ulja, dodajte kašiku brašna, kratko propržite i dodajte slatku papriku. Brzo nalijte malo vode iz šerpe da napravite zapršku i sipajte sve nazad u pasulj. Dodajte seckani beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte još 10–15 minuta da se ukusi sjedine. Po želji dodajte seckani peršun pri serviranju.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za paprikaš od piletine i belog pasulja  Izvor: instagram/nutritionbyamber