Ručak za 1.000 dinara: Đuveč sa tikvicama i piletinom

Lagan, mirisan i zasitan – đuveč sa tikvicama i piletinom je pravi letnji ručak.
Ručak za 1000 dinara đuveč sa tikvicama i piletinom Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 šargarepa
  • 300 g pirinča
  • 500 g paradajza ili pelata
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • so i biber po ukusu
  • peršun za posipanje
  • 700 g pilećih bataka i karabataka

Priprema:

Đuveč sa tikvicama je jedno od onih jela koje miriše na leto i domaću kuhinju. Obilje povrća, sočne tikvice i pirinač zajedno se krčkaju dok ne dobiju bogat, zaokružen ukus, a sve to uz minimalno truda. Može da se služi kao samostalno posno jelo ili da mu se doda malo mesa za one koji vole jači obrok.

Savet:

Ako volite jači ukus, tikvice pre dodavanja propržite kratko na ulju – dobiće lepšu teksturu i miris.

Operite tikvice i isecite ih na polumesece, a luk, papriku i šargarepu naseckajte na sitno.

U dubljoj šerpi ili tiganju zagrejte ulje pa propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu i papriku, pa dinstajte još par minuta. Ubacite tikvice i dinstajte 5–6 minuta da malo omekšaju. Dodajte opran pirinač, promešajte, pa ubacite paradajz ili pelat iseckan na sitno (sa sokom).

Posolite, pobiberite i dodajte mlevenu slatku papriku. Sipajte oko 500 ml vode i dobro promešajte.

Meso propržite posebno, pa ga poređajte preko povrća pre pečenja. Prebacite sve u pleh ili vatrostalnu posudu, pokrijte folijom i pecite na 200°C oko 25 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta da se uhvati fina korica. Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za faširane šnicle od tikvica Izvor: Instagram/papillamonella