Starinski recept za nasuvo sa krompirom: Izdašno jelo koje će voleti cela porodica

Uživajte u izdašnom, domaćem ručku koji će voleti cela porodica, zahvaljujući starinskom receptu za nasuvo sa krompirom.
Foto: Shutterstock

Nasuvo sa krompirom ili grenadir marš je klasičan domaći ručak koji oduševljava generacije - starije po nostalgiji, mlađe po bogatom ukusu i jednostavnosti. Iako priprema svežeg testa zahteva vreme, ako koristite gotove rezance značajno skraćujete proces, dok ukus i dalje ostaje autentičan. Nasuvo sa krompirom je lagano, a opet vrlo zasitno, idealno za porodični ručak ili brzu večeru kada želite nešto jednostavno.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: kuvano jelo

Porcije/Količina: 4–5 osoba

Vreme pripreme: 15 minuta (10 minuta ako koristite gotove rezance)

Vreme kuvanja/pečenja/hlađenja: 20–25 minuta

Ukupno vreme pripreme: 35–40 minuta (20 minuta sa gotovim rezancima)

Težina: Lako

Sastojci:

  • Za testo:

  • 500 g brašna
  • 2,5 dl mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • Za fil:

  • kašika masti
  • 1 glavica crnog luka
  • 500 g krompira
  • So po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike

Priprema:

1. korak: Kuvanje krompira

Oljuštite krompir i stavite ga da se kuva dok pripremate testo. Krompir je osnova za fil, pa je važno da bude mekan, ali ne raskuvan.

Bonus savet:

Za dodatni ukus i aromu, možete u fil dodati malo maslaca ili seckani peršun.

 2. korak: Priprema luka i fila

Sitno iseckan crni luk propržite na malo masti dok ne postane staklast, dodajte skuvani i iseckani krompir, posolite po ukusu i dodajte alevu papriku. Sve sjedinite u glatku smesu i ostavite sa strane.

3. korak: Priprema testa

U velikoj posudi pomešajte brašno, mlaku vodu i kašičicu soli. Zamesite glatko testo, formirajte jufkicu i istanjite je oklagijom. Isecite testo na tanke trake. Ako koristite gotove rezance, ovaj korak preskačete.

4. korak: Kuvanje testa

U dubljem loncu zagrejte vodu do ključanja. Spuštajte pripremljene trake testa ili gotove rezance u ključalu vodu. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu oko 5–10 minuta.

5. korak: Sjedinjavanje

Skuvane rezance pažljivo izvadite i pomešajte sa pripremljenim filom od luka i krompira.

6. korak: Serviranje

Poslužite toplo, uz omiljenu salatu po želji.

Ako volite domaća jela, obavezno probajte i naš recept za najlepše varivo od sočiva.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.