U svakoj vojvođanskoj porodici postojala je baka koja je znala „onaj pravi“ recept za boraniju. Nije bilo merenja ni tačnih količina – sve se radilo „od oka“, uz varjaču i miris domaće aleve paprike. Ta boranija bila je posebna: lagana, a opet zasitna, jednostavna, ali puna ukusa.

Oduvek se jela dok je još uvek topla, uz krišku domaćeg hleba koji je najlepše umočiti u čorbu. Kombinacija mleka, belog luka i prstohvat aleve paprike stvaraju onu posebnu aromu po kojoj se vojvođanska boranija pamti.

Osnovne informacije

Kuhinja: vojvođanska, domaća

Tip jela: kuvano jelo

Količina: za 4 porcije

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 30 minuta

Ukupno vreme: 45 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka 
  • 500 g boranije (zelene ili žute)
  • 2 kašike ulja
  • 1 puna kašika slatke mlevene paprike
  • 500 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 100 g kisele pavlake
  • 1 kašika brašna
  • So i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Dinstanje luka

Očistite i sitno iseckajte crni i beli luk, pa ih propržite na ulju dok ne postanu staklasti i zamirišu.

2. korak: Kuvanje boranije

Dodajte boraniju, pospite alevom paprikom i toplom vodom taman da prekrije povrće. Poklopite i kuvajte na srednjoj vatri 25–30 minuta, dok boranija ne omekša, ali da se ne raspada.

Saveti baka iz Vojvodine:

Ako volite puniji ukus, dodajte malo suvog mesa, kobasice ili šunke.

3. korak: Zaprška

U posebnoj posudi razmutite brašno, mleko i kiselu pavlaku. Polako dodajte u boraniju uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Pustite da provri još 2–3 minuta da se čorba zgusne i dobije kremastu teksturu.

4. korak: Dodavanje začina

Posolite, pobiberite i po želji dodajte još malo paprike za boju i aromu. Umesto mleka možete koristiti i pavlaku za kuvanje – daće joj svilenkastu teksturu.

5 korak: Serviranje

Poslužite uz domaći hleb ili kukuruznu proju, kao što su to činile naše bake.

Ako volite domaća jela na kašiku poput ove boranije, obavezno probajte i naš recept za najlepše varivo od sočiva.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.