Zapečena feta sa povrćem može da bude predjelo ili zakuska za veći broj ljudi ili glavno jelo uz svežu salatu i hleb. Ovo jelo često se nalazi na italijanskoj trpezi, a savršen je spoj povrća i mediteranskih začina. Ukoliko zapečena feta preostane nakon ručka, pre ponovnog posluživanja je samo ubacite u rernu na kratko da se zagreje i da sir ponovo omekša. Takođe može da stoji u frižideru 4-5 dana u činiji sa poklopcem. Najbolje je da se poslužite uz domaći hleb koji ste malo prepekli ili slane krekere.
Sastojci:
- 400 g feta sira
- 300 g čeri paradajza
- 2 mesnate crvene paprike
- 100 g crnih maslina
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 3 čena belog luka
- origano
- so, biber
Priprema:
Vatrostalnu činiju premažite sa malo ulja. Fetu isecite na tri veće kriške i stavite u posudu ostavljajući razmak između. Naseckajte paradajz na polovine ili na četvrtine ako je krupniji. Papriku i luk isecite na trakice ili manje kocke, a masline isecite na polovine. Stavite povrće u činiju oko sira, posolite, pobiberite, dodajte origano i maslinovo ulje, pa pospite sitno naseckanim belim lukom. Pecite 15-20 minuta na 150 stepeni dok povrće ne omekša. Ne brinite, feta će biti divno mekana i kremasta, ali se neće istopiti u toku pečenja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem