Sezona je tikvica koje su sada i najjeftinije. Ako volite da ih jedete, onda vam predlažemo da napravite pohovane rolnice od tikvicakoje ćete napuniti bešamel sosom. Poseban šmek čuvenom umaku daje pršuta, a ovako pripremljeno povrće možete da služite i na proslavama, ali i kada želite preukusan ručak.
- Sastojci:
- 2 velike tikvice
- 30 g pršute
- 1/2 crnog luka
- 40 g tvrdog sira
- 250 ml mleka
- 20 ml maslinovog ulja
- 2 kašike brašna
- Za pohovanje:
- 50-100 brašna
- 2 jajeta
- 50-100 g prezli
Priprema:
U tiganju propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekše dodajte brašno. Pržite dok ne dobije zlatnu boju, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte vrelo mleko, pa posolite i pobiberite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa dodajte rendani sir. Sklonite sa šporeta i dodajte secaknu pršutu. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Isecite tikvice po dužini, pa ih kratko blanširajte u ključaloj vodi. Obrišite ubrusom, pa premažite ohlađenim bešamelom i urolajte. Uvaljajte rolnice u brašno, pa u umućena jaja, a na kraju i u prezle. Pržite u ulju.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak