Sezona je tikvica koje su sada i najjeftinije. Ako volite da ih jedete, onda vam predlažemo da napravite pohovane rolnice od tikvicakoje ćete napuniti bešamel sosom. Poseban šmek čuvenom umaku daje pršuta, a ovako pripremljeno povrće možete da služite i na proslavama, ali i kada želite preukusan ručak. 

  • Sastojci: 
  • 2 velike tikvice
  • 30 g pršute
  • 1/2 crnog luka
  • 40 g tvrdog sira
  • 250 ml mleka 
  • 20 ml maslinovog ulja 
  • 2 kašike brašna 
  • Za pohovanje: 
  • 50-100 brašna 
  • 2 jajeta 
  • 50-100 g prezli 

Priprema: 

U tiganju propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekše dodajte brašno. Pržite dok ne dobije zlatnu boju, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte vrelo mleko, pa posolite i pobiberite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa dodajte rendani sir. Sklonite sa šporeta i dodajte secaknu pršutu. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Isecite tikvice po dužini, pa ih kratko blanširajte u ključaloj vodi. Obrišite ubrusom, pa premažite ohlađenim bešamelom i urolajte. Uvaljajte rolnice u brašno, pa u umućena jaja, a na kraju i u prezle. Pržite u ulju. 

BONUS VIDEO: 

Recept za grčku pitu od tikvica sa fetom i jogurtom TikTok/mamazilla.moodforfood

Izvor: Stvar ukusa