Pileći file je svima omiljeni,a mogućnost pravljena jela sa njim je beskonačna. Ovako pripremljeno pravi je užitak i malo koje jelo može da mu stane na "crtu". Reč je o slanoj torti od belog mesa i kačkavalja koja je, ruku na srce, kaloričnija od većine jela sa belim mesom, ali je zato njen ukus neprevaziđen.
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea
- 250 g trapista
- 100 g slanine
- 4 jajeta
- 100 ml jogurta
- 2 kašike brašna
- so, biber
- peršun
Priprema:
Belo meso isecite na tanke šnicle. Umutite dva jajeta, dve kašike brašna i 100 mililitara vode, pa dodajte u to začine. Izrendajte trapist u posebnoj posudi. Iseckajte slaninicu na šnite i poređajte je na dno tepsije. Svaku pileću šniclu spustite u mešavinu od jaja, a onda i u rendani sir, pa ih tako slažite dok ne utrošite sve šnicle. Preostali sir pospite odozgo, pa prekrijte tepsiju aluminijumskom folijom i pecite sat vremena na 200 stepeni. Posle sat vremena skinite aluminijumsku foliju i prelijte meso mešavinom od preostala dva jaja, jogurta i malo soli, pa vratite u rernu da se zapeče. Tortu možete da služite toplu, uz sezonsku salatu, ali i hladnu, kao predjelo ili zaseban obrok.
Izvor: Stvar ukusa