Najbolji bešamel sos na italijanski način

Bešamel sos je beli sos koji se koristi i kao baza za mnoge druge sosove, a nastao je u Toskani.

Shutterstock

Sastojci:

  • 500 ml punomasnog mleka
  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • ¼ kašičice sitne soli
  • sveže rendani muskatni oraščić
  • 2 kašičice parmezana u prahu

Recept za bešamel sos:

Za bešamel sos u šerpi istopite puter na laganoj vatri. Dodajte brašno. Brzo mešajte žičanom mutilicom. Mešajte dok smesa ne postane glatka i bez grudvica. Zagrejte mleko, ne dovodeći do ključanja, pa ga polako sipajte preko mešavine brašna i putera, uz snažno mešanje žičanom mešalicom, kako bi se sprečilo stvaranje grudvica.

Konstantno mešajte dok ne dobijete prilično gustu konzistenciju, oko 10-15 minuta. Dodajte prstohvat soli i rendani muskatni oraščić po ukusu. Za još bogatiji ukus dodajte malo parmezana u prahu. Uživajte! Možda će vas zanimati kako da napravite original burger sos.

Pročitajte i kako da napravite domaći crveni sos za pastu

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kako se pravi roštilj sos  TikTok/ vellacooks

StvarUkusa