Sastojci:
Za palačinke:
- 750 ml mleka
- 300 g pšeničnog brašna
- 2 jajeta
- 2 kašičice ulja
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 350 g mlevene svinjetina
- 200 g smrznutog kukuruza
- 100 g sira
- 1 crni luk
- 2-3 kašike paradajz sosa
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 1 čen belog luka
- biber i so po ukusu
Za pohovanje:
- 2 jajeta
- 100 g prezli
Pogledajte kako se prave:
Recept za meksičke palačinke:
Za ove palačinke prvo napravite testo. Razbijte 2 jajeta u posudu, dodajte 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu soli. Sve umutite mikserom dok se lagano ne zapeni. Uzmite 750 ml toplog mleka i sipajte oko 300 ml u činiju. Mešajte pažljivo na maloj brzini miksera. Potom dodajte 300 g brašna. Prvo mešajte isključenim mikserom, pa ga uključite i mešajte na maloj brzini dok ne postane glatko.
Sipajte preostalih 450 ml toplog mleka. Ponovo promešajte. Da se palačinke ne bi lepile, sipajte oko 2 kašike ulja u tiganj. Ostavite testo na stolu da odstoji 15-20 minuta. Uzmite oko pola kutlače testa i sipajte u tiganj, raspoređujući po celom tiganju. Pržite palačinke na vatri nešto nižoj od prosečne. Kada se palačinka isprži sa jedne strane, okrenite je na drugu stranu. Sve palačinke ispržite na ovaj način.
Nakon toga pripremite fil. Isecite jedan veliki luk na kockice. Stavite luk u vreli tiganj sa malom količinom ulja. Pržite do zlatne boje. Dodajte beli luk koji ste vrlo sitno naseckali. Pržite sve zajedno još pola minuta. U tiganj dodajte 350 g mlevenog mesa. Promešajte i pržite mleveno meso, povremeno mešajući, oko 5-8 minuta. Mleveno meso treba da promeni boju. U mleveno meso i luk dodajte 200 g smrznutog kukuruza.
Sve posolite po ukusu, dodajte 1 kašičicu mlevene slatke paprike i 2-3 kašike paradajz sosa. Začinite mlevenim crnim biberom. Sve izmešajte i kuvajte još 2-3 minuta. Fil je spreman, skinite ga sa vatre. Na sitno rende narendajte 100 g sira. Filujte palačinke tako što ćete na jednu palačinku da stavite 1 kašiku fila. Odozgo pospite rendanim sirom. Umotajte ivice palačinke sa obe strane i uvijte. Napunite sve palačinke na ovaj način. U činiju razbijte 2 jajeta i umutite ih viljuškom. Napunjene palačinke prvo umočite u jaje, a zatim u prezle.
Odmah ih stavite na zagrejan tiganj sa uljem. Kada se palačinke isprže sa jedne strane, okrećemo ih na drugu stranu. Gotove palačinke izvadite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Gotove palačinke servirajte vruće. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i visokoproteinske palačinke.
Pročitajte kako se prave tradicionalne francuske palačinke sa puterom
BONUS VIDEO
StvarUkusa