Rakija medovača je jedno od najstarijih i omiljenih pića starih Slovena. Datira još iz 7. veka, a i danas je popularno piće na ovim prostorima. Ova rakijaodlično je piće za jesen, a možete je i sami napraviti kod kuće.

Sastojci:

  • 3,5 l lozovače (42-45%)
  • 300 ml belog vina
  • 300 ml prokuvane vode
  • 1,5-2 kg meda
  • nekoliko štapića vanile (opciono)

Recept za medovaču:

Pomešajte sve sastojke (sem vanile) u loncu i zagrejte do 40°C. Mešajte sve dok med ne postane tečniji. Izlijte medovaču u staklene flaše, a po želji dodajte i štapić vanile za još bolji ukus. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 3 nedelje. Nakon toga, procedite rakiju kroz gazu u čiste i dezinfikovane staklene flaše. Medovača je spremna za konzumiranje. Ako vam se dopao recept, možete isprobati i liker od višnje.

BONUS VIDEO:

RAKIJA NA UNESKOVOJ LISTI! Mogla bi da se nađe uskoro, šljivovica kao element društvene prakse Kurir televizija

 Izvor: StvarUkusa