Rakija medovača je jedno od najstarijih i omiljenih pića starih Slovena. Datira još iz 7. veka, a i danas je popularno piće na ovim prostorima. Ova rakijaodlično je piće za jesen, a možete je i sami napraviti kod kuće.
Sastojci:
- 3,5 l lozovače (42-45%)
- 300 ml belog vina
- 300 ml prokuvane vode
- 1,5-2 kg meda
- nekoliko štapića vanile (opciono)
Recept za medovaču:
Pomešajte sve sastojke (sem vanile) u loncu i zagrejte do 40°C. Mešajte sve dok med ne postane tečniji. Izlijte medovaču u staklene flaše, a po želji dodajte i štapić vanile za još bolji ukus. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 3 nedelje. Nakon toga, procedite rakiju kroz gazu u čiste i dezinfikovane staklene flaše. Medovača je spremna za konzumiranje. Ako vam se dopao recept, možete isprobati i liker od višnje.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus